Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Aplikace záření v zemědělství a potravinářství

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Radionuklidy a ionizující záření hrají významnou roli v moderním zemědělství a to jak ve významu ,tak i v praxi.Nejčastěji se využívají ve šlechtitelství,při likvidaci škodlivého hmyzu ,v agrotechnice,živočišné výrobě,potravinářském a krmivářském průmyslu.

Ozařování semen plodin za účelem mutace se ve šlechtitelství využívá víc než 50 let.

- Šlechtitelství: Ozářením semen,které způsobuje mutaci,je možné měnit důležité vlastnosti kulturních plodin nebo vytvářet zcela nové odrůdy.Mezi nejvýznamnější ovlivňované vlastnosti patří především:agronomické vlastnosti,odolnost proti chorobám a proti nepřízni počasí,výnosy,doba zralosti a výživná hodnota.

- Chov hospodářských zvířat: Radioimunoanalýza pomáhá sledovat hladiny hormonů,ovlivňujících plodnost zvířat (např. progesteronu).To umožňuje stanovit vhodnou dobu k inseminaci a kontrolovat zabřeznutí samic.Jiné soupravy slouží ke stanovení koncentrace rakovinotvorných mykotoxinů v krmivu nebo orgánech zvířat.

- Ozařování potravin: Podle statistik přichází nazmar hnilobnými procesy nebo předčasným klíčením 25-30% potravin.Jesliže je ozáříme radiačním zdrojem (např. 60Co), zničí se mikroorganismy a škůdci nebo se potlačí klíčivost a tím se i prodlouží doba jejich skladovatelnosti .Nejčastěji se ozařuje cibule,brambory,jahody,tropické ovoce, koření, ryby, česnek aj.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT